Helsinki Horse Show'n tiedotustilaisuus tiistaina, hieman yllättävästi keskellä kesää, oli vetänyt paljon kutsuvieraita ja mediaa. Eikä turhaan, sillä tällä kertaa oli tarjota todellinen uutinen.
HIHS:in hallituksen keski-ikä, 70 vuotta, laskee, kun 31-vuotias ratsastava juristi Valtteri Gundersby lähtee operatiivisella vetovastuulla vetämään Horse Show'ta.
Toimitusjohtaja Tom Gordin tukee vuosikymmenien aikana kerääntyneine kontakteineen uutta johtoa seuraavat kolme vuotta.
"Jatkan edelleen kilpailunjohtajana. Mutta varsinainen vastuu ja taloudellinen vastuu on tietenkin Valtterilla toimitusjohtajana", Gordin täsmentää.
HIHS:in tuttu avaintiimi säilyy entisellään: Anna-Maija Bernard ja Taavi Tonttila jatkavat tehtävissään.
BCM hallinto kuitenkin muuttuu, kun tänä vuonna perustettu rahoitusalan yritys EG Group lähtee mukaan, BCM:n osakkeet ostettuaan. Yhtiössä toimivat toimitusjohtaja Gundersby ja hallituksen puheenjohtajana kouluratsastaja Elisabet Ehrnroothin aviomiehenä tunnettu Georg Johan Ehrnrooth. Yrityksen kotipaikka on Paavo Nurmen tie, eli Helsingin olympiastadion.
Messukeskus vuosina 1985-1996
Hartwall Areena 1997- 2014
Helsingin Jäähalli 2015 – 2024
Messukeskus 2026 -
Ihan eilen keksitty idea tämä ei sentään ole.
"Kyllä tätä pari vuotta on jo hierottu", Gundersby paljasti.
Gordinin ääni värisi, kun hän kävi läpi Horse Show'n historiaa.
Nostettiin maljat ja lähellä oli kuulemma jopa, ettei juotu perinteistä hevosten maljaa.
Toinen uutinen: Horse Show siirtyy alkukeväälle, helmi- maaliskuun vaihteeseen vuonna 2026. Vuonna 2025 HIHS:iä ei järjestetä ollenkaan, sillä kyseessä on sama hallikausi 2025-2026. Helsingin osakilpailusta tulee Euroopan finaalikilpailu, sillä siinä roolissa vuosikaudet toiminut Göteborgin osakilpailu järjestetään aiemmin helmikuussa. Helsingissä näin ollen ratkotaan, ketkä ratsukot pääsevät finaaliin.
Kolmas uutinen: HIHS siirtyy vanhalle paikalleen. Messukeskukseen, Helsingin Pasilaan
Vielä tänä vuonna HIHS on vanhalla paikallaan sekä ajallisesti että pitopaikan suhteen, eli pidetään Jäähallissa lokakuussa.
Mitä tämä tarkoittaa?
Estekilpailua ajatellen kisa-areenan mittasuhteet normalisoituvat eli suurenevat, kun ei tarvitse enää tyytyä jääkiekkokaukalon mittasuhteisiin.
Messualue moninkertaistuu. Näytteillepanotilaa tulee jopa nelinkertainen määrä.
Koko tapahtuma on mahdollista pitää yhdessä ja samassa sisätilassa. Hevosten karsinat ovat saman katon alla ja ratsastajat pääsevät halutessaan kisa-alueelle hotellista käymättä ulkona ollenkaan.
Ensimmäisestä Horse Show'sta on kulunut 39 vuotta.
"Du muss kommen", kilpailujärjestäjäksi ryhtynyt Tom Gordin oli vuonna 1985 huonolla saksallaan sanonut Hugo Simonille. Simon totteli käskyä ja tuli ensimmäiseen Horse Show'hun.
Vuodet kuluivat. Lamasta 1991-1993 selvittiin.
Vuonna 1998 oli maailmancupin finaali.
Vuonna 2007 tuli seuraava koettelemus. Taloudellinen tilanne oli niin huono, että oli pyydettävä rahaa valtiovallalta.
Helsinki Jumps Green-brändi oli menestys.
Korona-ajasta ja vuoden 2022 jälkeen alkoi pandemian jälkeinen aika.
"Eloonjääminen oli kova juttu. Ei itsestään selvää", Gordin summaa.
Tom Gordin toimi Helsinki International Horse Show’n johtohahmona 39 vuotta, jos aika lasketaan siitä, kun kisa ensimmäistä kertaa Messukeskuksessa vuonna 1985 järjestettiin. Tuo päivä oli marraskuun 8. päivä vuonna.
Hevosurheilu oli luonnollisestikin paikalla siihen maailman aikaan nopean rytminsä ja kahden viikottaisen lehtensä ansiosta. Perjantain lehti ilmestyi tuona päivänä samana päivänä, kun kisat alkoivat.
Hevosurheilun toimittaja, ratsastuksesta innostunut Tapio Mäenpää kirjoitti: ”Ulkona vihmoo niin inhottavasti kuin vain marraskuussa Suomessa voi. Mutta vain yhdestä ovesta sisälle ja olet keskellä ratsastusparatiisia. Tuo ovi löytyy tänään, huomenna ja sunnuntaina Helsingin Messukeskuksen Paasikivi-hallista.”
Mäenpää taustoitti kilpailun syntymää: ”Huikea ajatus lähteä järjestämään Suomeen Göteborgin Horse Show’n tyylistä halliesteratsastuskilpailua sai lähtölaukauksen runsas vuosi sitten, kun yhtiökumppanukset Tom Gordin ja Patrick Lagus Scanhorse Oy:stä päättivät panna tuulemaan.
He katsoivat, että heillä oli aikaa lähteä yrittämään suurkisan järjestämistä. Tom Gordin, juristi, oli tuolloin vapautumassa Suomen Ratsastajainliiton valmennuspäällikön tehtävistä ja Patrick Laguksella oli mahdollisuus irrottautua kiinteistövälitystyöstään.
He lähtivät toteuttamaan vanhaa unelmaa, josta jokainen suomalainen ratsastusurheilija oli haaveillut.
Kerran aiemmin – vuonna 1979- yritettiin, lähinnä eräissä sponsoriryhmissä (Kari Sohlberg ja Antti Aarnio-Wihuri) sekä SRL:n johtokunnan eräiden jäsenten keskuudessa vastaavaa, mutta hanke kaatui jäähallin aikatauluongelmiin ja projektin liian suuriin taloudellisiin vaatimuksiin.
Tänään alkavan kilpailun takana toimii kolmikantasopimus. SRL vastaa kilpailusta kansainväliseen suuntaan. Se on solminut Suomen Kenttäratsastusseuran, Suomen vanhimman ratsastusseuran, kanssa viiden vuoden sopimuksen.
Uusi hanke ei saanut alkuvaiheessaan kannatusta varauksettomasti. SRL:n silloinen johto ei suhtautunut siihen millään tavoin suopeasti. Voidaan sanoa, että se edellytti puheenjohtajan vaihdosta, ennen kuin saatiin vihreä valo kunnolla palamaan”, muistelee Tom Gordin.
Tuolloin ei edes ajateltu, että kisalle olisi jatkoa.
”Vaikka nyt edessä olevat kilpailut onnistuisivat kuinka hyvin tahansa, ei HIHS:illä ole suuriakaan mahdollisuuksia saada world cup -osakilpailua ensi vuodeksi. Kansainvälisen kilpailukalenterin runko on jo lähes loppuunmyyty. Vain, jos jokin muu maa joutuisi peruuttamaan jo sille myönnetyt kisat.”
Vuoden 1985 marraskuun 8. päivän uutisoinnin avulla pääset aikamatkustamaan lähes 40 vuoden taakse. Historiallinen näköislehtiarkisto kuuluu myös Hevosurheilu Ratsastuksen tilaukseen.