Jo toinen voitto vaikka maailmancup-kausi on vasta alkanut. Hevonen on vielä kokematon Consulent de Prelet Z .  Kuva: Anu Leppänen
Ratsastusuutiset

Irlantilaisylivoimaa maailmancupissa - "En tykkää olla kakkonen"

Leena Alerini

Tänään onni oli Howleyn puolella, sillä sunnuntain maailmancupin osakilpailuun saatiin sama voittaja kuin Oslossa: Richard Howley, joka paineli menemään tuulen lailla hevosellaan Consulent de Prelet Z:lla (Fuego de Prelet). Paitsi, että on nopea, Howley otti myös riskejä.

Hän nimittäin haluaa aina voittaa.

"Välillä on onni puolellaan, välillä ei. Consulent on superhevonen, vaikka se on melko kokematon muihin ikäisiinsä verrattuna. Minulla on ollut se nyt puolisentoista vuotta", Howley kertoi.

Radankävelyn jälkeen näkyi melko vakavia naamoja.

"Tuff", totesi Jens Vandenberk ykskantaan, käveltyään Guilhermo Jorgen luomuksen.

"Tekninen, vaikea rata", kiteytti Noora Pentti oman kävelynsä lopputuleman. "Jos sulla on hyvä suunnitelma ja pysyt siinä suunnitelmassa, niin voi olla ihan kiva, mutta jos joudut korjaamaan kesken kaiken, voi tulla aika vaikeaa", hän ennusti.

8 nollarataa perusradalla kuitenkin saatiin. Ja ilmeni, että se oli juuri sitä, mitä tilattiin. 8 on ratamestari Guilhermo Jorgen lempiluku.

"Se on se mitä eniten toivon, mutta tietenkin mikä tahansa 6-10 välillä on lähes yhtä hyvä", Jorge kertoi.

Jorgen ratoja kuvailtiin hankaliksi, mutta ainakaan sanaa "tricky" hän ei halua radoistaan käyttää. Eikä kuulemma kukaan muukaan ratamestari.

"Sanoisin enemmänkin, että minun ratani asettavat ratsastajille kysymyksiä, joihin heidän on löydettävä oikea vastaus", hän muotoili.

Eveliina Talvio oli tyytyväinen Glamouriin.

"Pitää olla hereillä"

Kakkonen, 25-vuotias saksalainen Philipp Schulze sai lehdistötilaisuuden päätteeksi onnittelut FEI estetuomari Sven Holmbergiltä, jonka oppilaana on aikoinaan ollut Nuorten ratsastajien akatemiassa.

Münsterin lähellä isänsä kanssa treenaavalla Schulzella ei ollut pahaa sanottavaa Jorgen radanrakennuksesta. Eikä valitettavaa muutenkaan, olihan hän luokan kakkonen.

"Kyllähän ne vaativia olivat, voidaan jopa sanoa erittäin vaativia. Niillä on oltava hereillä. Mutta vaikka kävellessäni tänään maailmancupin rataa ajattelin, että tällä kertaa on vaikea tehtävä, niin kyllä se ihan mahdollinen oli ratsastaa. Ja niissä on erikoinen ominaisuus, että viereiset esteet kutsuvat hevosia aika tehokkaasti. Tästähän tuli esimerkiksi Max Kühnerille jopa ongelmia tänään, kun hevonen näytti lähtevän sarjaesteen jälkeen imemään väärälle esteelle."

Hyvät kävijäluvut

Kilpailujen johtaja Tom Gordin tuli kertomaan kävijäluvut. Ja kysymykseen, rikottiinko kävijäennätys, hänellä oli vastaus valmiina.

"50 tuhatta kävijää, eli sama kuin viime vuonna. Me emme halua jatkuvaa kasvua, sillä se johtaa ahtauteen ja pitkiin jonoihin", hän kertoi.

Talvio tyytyväinen

Suomalaisista Eveliina Talvio otti Glamourilla kolme pudotusta, Annina Nordström ja Madis Morna keskeyttivät.

Morna totesi, että "rata oli rakennettu maailman parhaille", muille se oli liian vaikea.

"Ja siihen kun lisätään se, että Herbert oli edellispäivästä vähän väsynyt. Kun okserille numero kahdeksan sain hyvän etäisyyden ja hevonen oli hyvässä tasapainossa ja kaikki oli hyvin, eikä se silti riittänyt, että oltaisiin päästy yli, ajattelin, että tämä riittää tänään", hän sanoo.

Talvio oli tyytyväinen suoritukseensa tilanteessa, jossa moni huippuratsastajakin joutui keskeyttämään.

"Tulosta jos katsoo, niin ei ole tietenkään huippu, mutta eka kerta molemmille noin vaikealla radalla, niin jäi hyvä fiilis jatkoa ajatellen. Toivottavasti joku päivä päästään ihan kilpailemaankin tolla tasolla", Talvio tuumasi.

Hän piti rataa hieman outona ja kertoi kuulleensa ratsastajilta muistakin viikonlopun radoista kritiikkiä.

Esimerkiksi MC-radan viimeinen este, okseri, tuli eteen aivan kuolleesta kulmasta.

"Tuollainen este vikana radalla oli aika inhottava."

Glamour saa seuraavaksi urheilupsykologista sielunhoitoa.

Se hyppää seuraavaksi jonkin aivan pikkuluokan, 120-130.

Marras-joulukuussa Talvio osallistuisi mielellään maailmancupin osakilpailuun.

"Vaikka Madridissa ja La Corunassa."

Paluu Hollannin kotiin alkaa tiistaina.

"Ehdin olla yhden päivän kotona Kylmälässä. Käydä ehkä vähän maastossa."