SEY lähetti vastineen koskien Hevosurheilu Ratsastuksessa lauantaina 17.5. julkaistua artikkelia.
SEY lähetti vastineen koskien Hevosurheilu Ratsastuksessa lauantaina 17.5. julkaistua artikkelia. Kuva: Kuvakaappaus

SEY:n viestintäasiantuntijan vastine Hevosurheilu Ratsastuksen uutisointiin "eläinlähtöisen journalismin" koulutustilaisuudesta

"Totesin koulutuksen yhteydessä vain, ettei kilpailumenestys eläinurheilulajissa tai luottamustoimi harrastusta tai elinkeinoa edustavassa järjestössä automaattisesti tee ihmisestä eläinten hyvinvoinnin asiantuntijaa", toteaa kouluttaja.
Julkaistu

Hevosurheilun verkkosivuilla julkaistiin lauantaina 17.5.2025 Paula Rintamaan kirjoitus SEY Suomen eläinsuojelun järjestämästä Eläinlähtöisen journalismin koulutuksesta, jossa toimin kouluttajana. 

Toimin SEYssä Art Directorina ja viestinnän asiantuntijana, en “viestintähenkilönä”, kuten jutussanne sanottiin. Sen lisäksi, että opiskelen tällä hetkellä tutkintoa eläinten kouluttamisesta ja käyttäytymisestä, minulla on sekä laaja-alainen koulutustausta että pitkä työkokemus viestinnän saralta. Tämän toin esille koulutuksen alussa, mutta jostain syystä asiantuntijuuteni ja sen mukanaan tuoma pätevyys ottaa kantaa journalismiin, oli jäänyt jutustanne kokonaan pois. 

Juttunne otsikkoon nostettu sitaatti "Älä pyydä kilparatsastajaa tai lajiliiton edustajaa puhumaan hevosen hyvinvoinnista” ei ole peräisin minun suustani, eikä edusta sen enempää Eläinlähtöistä journalismia kuin SEYn yleistä kantaakaan. Totesin koulutuksen yhteydessä vain, ettei kilpailumenestys eläinurheilulajissa tai luottamustoimi harrastusta tai elinkeinoa edustavassa järjestössä automaattisesti tee ihmisestä eläinten hyvinvoinnin asiantuntijaa.

En siis ole yrittänyt kieltää toimittajia haastattelemasta ratsastajia. Peräänkuulutin monimuotoisuutta haastateltavavalintoihin ja pyysin toimittajia pohtimaan, millaisille tahoille edustajineen antaa asiantuntijan arvon. Esitin toiveen, että esimerkiksi ratsastajien, valmentajien ja eläinurheiluliiton edustajien ohella, tai ehkä jopa heidän sijastaan, haastateltaisiin välillä muitakin tahoja. Samassa yhteydessä korostin myös eri lähtökohdista tuotetun tiedon välisten erojen tunnistamisen ja tiedon esittämistä koskevan tasapuolisuusharhan välttämisen tärkeyttä.

Toisin kuin Leena Alerini koulutustamme koskevassa erillisessä kommenttipuheenvuorossaan “Kommentti: Kenellä on oikeus puhua eläimen äänellä?” (17.5.2025) väittää, ei tarkoituksenamme myöskään ole ohjata mediaa. Tunnemme vastuullisen ja riippumattoman journalismin toimintaperiaatteet, emmekä missään nimessä pyri toimimaan niitä vastaan.

Tarkoituksenamme on laajentaa näkökulmaa ja antaa ajattelemisen aihetta. Vastaavia yhdenvertaista journalismia eri näkökulmista tarkastelevia oppaita ja koulutuksia ovat tuottaneet monet muutkin tahot. Käytännössä eläinlähtöinen journalismi ei eroa mitenkään siitä, miten esimerkiksi eri ihmisoikeusjärjestöt kannustavat ja opastavat toimittajia marginaaliin painettujen ihmisryhmien huomioon ottamiseen mediassa.

Kyky tarkastella hevosta hevosena ei riipu hevosen tuijottamiseen käytettyjen tuntien määrästä vaan siitä, mistä näkökulmasta hevosta tarkkailee. Se, että valitsee toimittajan tai ratsastajan ominaisuudessa ottaa asioihin kilpaurheilu- tai elinkeinolähtöisen lähestymistavan ei ole sen neutraalimpi, objektiivisempi tai arvovapaampi valinta kuin asioiden hevoslähtöinen tarkastelu. Se vain tuntuu neutraalimmalta, koska se edustaa kulttuurissamme vallitsevia normeja ja asenteita, joita tulee helposti pidettyä itsestäänselvinä ja kyseenalaistamattomina totuuksina.

Molemmissa kirjoituksissa annetaan myös ymmärtää, että olisimme hyökänneet jotenkin erityisen suurella vimmalla juuri Hevosurheilua ja suomalaista hevosjournalismia vastaan. Tämä ei pidä paikkaansa. Koulutuksessa esille nostamani hevosuutisointia koskevat negatiiviset esimerkit olivat esimerkkejä muiden joukossa. Ne eivät nousseet korostuneesti esiin muita eläinlajeja koskevien vastaavien esimerkkien joukosta. Hevosesimerkkien poisjättäminenkään ei olisi kaikki muunlajiset eläimet kattavan toiminta-ajatuksemme kannalta tullut kysymykseen.

On hienoa, että koulutuksemme on herättänyt ajatuksia ja ilmeisesti hieman tunteitakin. Kaikenlainen palaute ja keskustelu – kriitiikki mukaan lukien – on tervetullutta, kunhan se perustuu tosiasioihin. 

Sari Toivola

Art Director ja viestinnän asiantuntija

SEY Suomen eläinsuojelu

Hevosurheilu Ratsastus: Toimittaja ei ole tiedotteen jatke

Journalismin keskeinen periaate on vastuullisuus yleisölle – ei tiedottajalle, viranomaiselle, yritykselle tai muulle tiedon lähteelle. Toimittaja ei välitä koulutus- tai tiedotustilaisuudessa kuulemaansa sellaisenaan eteenpäin. Tilaisuuden sisältö ei määritä jutun näkökulmaa, vaan on raaka-ainetta, josta toimittaja tekee oman tulkintansa.

Hevosurheilu Ratsastus

SEY lähetti vastineen koskien Hevosurheilu Ratsastuksessa lauantaina 17.5. julkaistua artikkelia.
SEY: "Älä pyydä kilparatsastajaa tai lajiliiton edustajaa puhumaan hevosen hyvinvoinnista"
SEY lähetti vastineen koskien Hevosurheilu Ratsastuksessa lauantaina 17.5. julkaistua artikkelia.
Kommentti: Kenellä on oikeus puhua eläimen äänellä?
SEY lähetti vastineen koskien Hevosurheilu Ratsastuksessa lauantaina 17.5. julkaistua artikkelia.
SEY valitti liian pitkistä siirtymäajoista oikeuskanslerille – myös hevosasetusluonnoksessa on 5 ja 10 vuoden siirtymiä

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi