Hevosten hyvinvointimittaristo julkaistu
Päättyneessä Mittarit hevosen hyvinvoinnin arviointiin -hankkeessa kehitettiin vuosien 2022-2024 aikana hevostallien ja hevosalan yritysten auditointiin soveltuva mittaristo, joka on tutkittuun tietoon perustuva ja jonka avulla voidaan objektiivisesti tarkastella hevosten hyvinvointia erilaisissa pitopaikoissa. Mittaristoa voidaan, ja on suositeltavaa, soveltaa varsinaisten auditointien lisäksi tallien omavalvonnan työkaluna.
Hyvinvointimittaristo ja siihen liittyvä tukimateriaali on saatavilla täällä
Tarjolla on työkaluja pitämisen, käyttäytymisen ja vaikkapa kipuilmeen arviointiin.
Käsikirja ohjaa hevosten- pitäjää karkeaan omavalvonnalliseen hevosten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tarkasteluun ja kehittämiseen hänen tehdessään havaintoja käsikirjan tietokorttien toimintaohjeiden mukaan ja kirjatessaan niitä arviointilomakkeisiin. Kun pisteet syöttää laskentatyökaluun, saa arvosanan.
Hanke suosittelee kuitenkin koulutetun hyvinvointiauditoijan tekemää arviointikäyntiä itse tehdyn arvioinnin tueksi.
Hyvinvointikorttien avulla voi arvioida erilaisia tilanteita, vaikkapa veden saannin mukaan "kupin virtaus on vähintään 8 l/min tai hevosilla on vähintään 4,5 cm/hevonen altaan reunan mittaa käytettävissään - kyllä vai ei". Lopputulos sijoittuu sitten janalle joko vihreälle tai punaiselle.
Hankkeen ohjausryhmä kokoontui pohtimaan hyvinvointimittariston hyötyjä ja vaikuttavuutta antaessaan lausunnon hankkeen toteutuksesta ja tuloksista joulukuussa.
Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Markku Saastamoinen pitää hanketta merkityksellisenä ja uraauurtavana hevosalan kehittämisessä. ”Erityisesti nostaisin esiin hankkeen mahdollisuudet tukea tallien omaa valvontaa ja hyvinvointiin liittyvien asioiden pohdintaa mittariston avulla. Toisaalta on hyvä muistaa, että tarkka ja objektiivinen hyvinvointiarviointi edellyttää ulkopuolista auditointia.” arvioi Markku Saastamoinen.
Saastamoinen korostaa, että hevosalalla on tehtävä suunnitelma siitä, miten mittariston käyttö parhaiten integroidaan arkeen, jotta hankkeen hyödyt ja tulokset voidaan viedä tehokkaasti käytäntöön ja niiden vaikuttavuutta mitata.
Eläinten hyvinvointikeskus EHK pitää hankkeen tuloksia erittäin vakuuttavina ja tarpeellisina hevosalan kehittämisen kannalta. Eläinten hyvinvointikeskus korostaa mittariston käytännön hyödynnettävyyttä ja sen merkitystä hevosalan toiminnan laadun ja läpinäkyvyyden edistämisessä.
Eläinten hyvinvointikeskuksen erityisasiantuntija Tiina Kauppisen mukaan hankkeessa kehitetty Welfare Quality -järjestelmään perustuva mittaristo tarjoaa luotettavan ja objektiivisen työkalun hevosten hyvinvoinnin arviointiin tallitasolla. ”Toivottavasti hanke saa jatkoa, jotta mittariston käyttöönottoa voidaan laajentaa ja juurruttaa osaksi alan arkea.”
Lähde: www.hevostenhyvinvointi.fi