Jalostukseen hyväksytylle suomenhevosoriille tulee suorittaa kertaluontoinen kesäihottumatarkastus.
Jalostukseen hyväksytylle suomenhevosoriille tulee suorittaa kertaluontoinen kesäihottumatarkastus.Kuva: Leena Alérini

Suomen Hippos: Suomenhevosoriiden kesäihottumatarkastus syyskuuhun mennessä

Suomenhevosten jalostusohjelman terveysvaatimuksiin on kirjattu jalostusarvosteltujen suomenhevosoriiden tarkastaminen kesäihottumaan viittaavien oireiden varalta. Tarkastus tulee suorittaa jalostusarvostelua seuraavan heinä–syyskuun aikana.

Suomenhevosten jalostusohjelman terveysvaatimuksiin on kirjattu jalostusarvosteltujen suomenhevosoriiden tarkastaminen kesäihottumaan viittaavien oireiden varalta. Tarkastus tulee suorittaa jalostusarvostelua seuraavan heinä–syyskuun aikana. Löydökset kirjataan jalostusarvostelulausuntoon, mutta ne eivät vaikuta hevosen jalostusarvostelun palkitsemiseen. 

Jotta suomenhevosoriille voidaan myöntää orilisenssi, tulee kesäihottumatarkastus olla tehtynä. Tarkastuksen suorittaa oriinomistajan tai -haltijan valitsema eläinlääkäri. Oriinomistaja tai -haltija vastaa tarkastuksen kustannuksista. Mikäli näyttelyilmoittautumisen yhteydessä oriille on ilmoitettu kesäihottuma tai siihen viittavia oireita, ei kesäihottumatarkastusta tarvitse tehdä.

  • Jalostukseen hyväksytylle suomenhevosoriille tulee suorittaa kertaluontoinen kesäihottumatarkastus.

  • Kesäihottumatarkastus tulee suorittaa heinä-syyskuun aikana vuonna 2024 jalostusarvosteluille suomenhevosoriille tai aiemmin jalostusarvostelulle oriille, jonka todistusta ei ole vielä toimitettu.

  • Mikäli ori jalostusarvostellaan syksyllä tai tulevana vuonna, voi tarkastuksen tehdä valmiiksi heinä-syyskuun aikana ja ottaa mukaan jalostusarvostelutilaisuuteen.

  • Kesäihottumatodistus on orilisenssin saamisen ehto suomenhevosille.

Jalostukseen hyväksytylle suomenhevosoriille tulee suorittaa kertaluontoinen kesäihottumatarkastus.
Kesäihottuma on viheliäinen vaiva, jota vastaan voi taistella siedätys- tai seerumihoidolla

Lomakkeen voi toimittaa skannattuna sähköpostin liitteenä soila.lehmusvaara@hippos.fi tai postitse Suomen Hippos ry/Soila Lehmusvaara, Ravitie 1, 00370 Helsinki. Huom. Lehmusvaara lomailee 24.6.-21.7. Loman aikana saapuneet kesäihottumatodistukset käsitellään 22.7. alkaen.

Lähde: Suomen Hippoksen tiedote

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi