Quillan KS lähti USA:an.  Kuvankauniina ja vähän "dieselmoottorisena" se on kuin tehty hunter-luokkiin.
Quillan KS lähti USA:an. Kuvankauniina ja vähän "dieselmoottorisena" se on kuin tehty hunter-luokkiin. Kuva: Anu Leppänen

Quillan KS myytiin hunteriksi USA:an, ja hyvä niin, toteaa Eeva-Liisa Penttilä: "Hyvä hevonen on mielessä jatkuvasti, sä menetät sen takia yöunesikin"

KS-tallin kasvatti, nelivuotiaana FWB-oripäivät voittanut Quillan lähti kuin lähtikin USA:an ja siellä sitä odottanee hunter-ratsun ura. Hunter-radoilla ura ainakin on alkanut. Alunperin Penttilä ei olisi halunnut näin, mutta hän on muuttanut mielensä.

Hevosurheilu Ratsastus uutisoi kaupasta jo helmikuun alussa, jolloin se lähti Emilia Kerimaalta, mutta Penttilä vahvistaa, että nyt on kaikki paperit allekirjoitettu ja kauppa on lopullisesti tehty.

FWB-ori (Quality - Maloubet de Pleville) vaikuttaa tällä hetkellä Floridan Wellingtonin hevosurheilukeskuksessa ja välittäjänä toimi hollantilainen Nick Rademaker, jolle Penttilä hevosensa myi. Penttilä ei tässä vaiheessa tiedä, onko hevonen lopullisella ostajallaan, eikä myöskään, millä nimellä se uudessa kotimaassaan vaikuttaa. USA:an myydyt hevoset vaihtavat usein nimeä.

Penttilän Rademakerilta saamassa kuvassa se joka tapauksessa hyppää klassiseen hunter-tyyliin amerikkalaisratsastajan satulan alla.

Quillanin uusi elämä näyttää tällä hetkellä tältä.
Quillanin uusi elämä näyttää tällä hetkellä tältä. Kuva: WEF/Penttilän albumi

Penttilä toteaa, että loppujen lopuksi on melko loogista, että 7-vuotiaaksi kääntyneen Quillanin laji on hunter. Hän sanoo vaihtaneensa mielipidettään lennossa. "Mä ajattelin ennen, että kaikista huonoista estehevosista on huntereiksi, mutta ei se niin mene. Hyvän hunterin löytäminen on itse asiassa vaikeampaa kuin hyvän estehevosen", Penttilä toteaa.

Hän arvelee, että hevonen, jolla on GP-potentiaalia on harvoin hyvä hunter. Penttilän mukaan Quillanin tapainen "diesel-moottori" on hunterille hyväksi, jotta suoritus pysyy tasapainoisena ja vaivattoman näköisenä, ilman tempon vaihteluita. Esteet ovat matalia, 120 senttiä on jo iso korkeus. Hevoset etenevät radalla rauhalliseen, tasaiseen tahtiin, ohjat löysällä. Tästä on esteluokan uusintaratsastus kaukana.

"Hunter on laji, jossa on oltava korrekti. Hunter on esteratsastusta, joka eroaa eurooppalaistyylisestä lajista siinä, että hunter-luokassa hyppy on tavallaan vain vähän isompi samanlainen laukka-askel. Siinä lajissa ei haeta mitään Christopher Wegeliuksen haaveilemaa "ruoskaniskun kaltaista räjähtävää ja paukahtavaa irtiottoa maasta", vaan kaiken pitää olla sulavaa ja vaivatonta. Eli varmasti oikein mukava laji hevoselle!" Penttilä summaa.

Ajattelin jossain vaiheessa jo, että näistä hyvistä hevosista ei ole kuin harmia!

Eeva-Liisa Penttilä koko prosessista

Quillanin kanssa tehtiin paljon. Se vaihtoi monta kertaa ratsastajaa ja maata.

Kauppa kuitenkin kannatti taloudellisesti.

"Olen tyytyväinen lopputulokseen", Penttilä sanoo. Hintaa hän ei perinteisesti avaa sen enempää, mutta toteaa, että perinteiseksi estehevoseksi myytynä hinta olisi ollut huomattavasti pienempi. Huntereista maksetaan paremmin.

Kysymykseen, päästiinkl miljoonaan euroon, hän vastaa nauraen: "No ei nyt sentään!"

Penttilä halusi myydä hevosensa, mutta hän ihmettelee, miten koville myynti loppujen lopuksi otti. Kun kauppa oli realisoitunut, tuli tyhjä tunne. "Tuli tosi ontto oli pitkäksi aikaa. Ihan kuin olisi oman lapsensa myynyt."

Kuten kaikki kasvattajat, hän haaveilee huippulahjakkuudesta. Nyt hän sanoo, että kun se tavallista parempi varsa sitten syntyy, se tietääkin paljon huolta ja vaivaa.

"Ajattelin jossain vaiheessa jo, että näistä hyvistä hevosista ei ole kuin harmia! Yksinkertaisesti jo siksi, että se hyvä hevonen on mielessä jatkuvasti. Sä menetät sen takia yöunesikin."

Ratsukasvatus jäissä

Penttilä ilmoitti jo aiemmin, että ratsukasvatus on pistetty jäihin. Hänelle syntyy tänä keväänä itselleen yksi ratsuvarsa Quillanista. Ja vain yksi ratsupuolen jalostusori on mäellä, 26-vuotias Konstantinos KS.

Penttilä on sanonut "ei" ratsuoriinpidolle, mutta kuinka lopullinen "ei" se on eri asia. "Täytyy katsoa. Mä olen niin huono sanomaan sen ein, mutta totuus on, että täällä on jo kaksi ravioria ja olen niiden kanssa tosi kiinni, koska niille tulee tammoja Ruotsista tänne koko kesäksi."

Quillan jätti merkkinsä FWB-kasvatukseen. Sillä on rekisteröityjä jälkeläisiä 36 ja viime vuonna astutuksia oli 34.

MyXLine

Oriasemat löysivät ratkaisun siirtosperman kuljettamiseen.

Eeva-Liisa Penttilä kertoo, että tulevalla kaudella sperma tulee kulkemaan MyXLine -palvelun avulla."Monet oriasemat sitoutuivat käyttämään sitä. Minä muiden mukana."

Lähettäminen menee tällä kaudella niin, että Penttilä vie paketin tien varteen, josta sen nappaa Onnibussi. MyXLine huolehtii bussien vaihdoista ja tavaran kuljettamisesta perille asti. Lähetys on perillä saman päivän aikana. Postia joutuu mahdollisesti käyttämään lähettäessä tavaraa Joensuun suuntaan.

Quillan KS lähti USA:an.  Kuvankauniina ja vähän "dieselmoottorisena" se on kuin tehty hunter-luokkiin.
Quillan KS lähti Hollantiin myyntiin
Quillan KS lähti USA:an.  Kuvankauniina ja vähän "dieselmoottorisena" se on kuin tehty hunter-luokkiin.
Quillan KS palaa kesäksi Suomeen
Quillan KS lähti USA:an.  Kuvankauniina ja vähän "dieselmoottorisena" se on kuin tehty hunter-luokkiin.
Quillan KS Saksaan Kati Lekanderille
Quillan KS lähti USA:an.  Kuvankauniina ja vähän "dieselmoottorisena" se on kuin tehty hunter-luokkiin.
"Ei niin hienoa maitovarsaa ole olemassakaan, etteikö sitä kymppitonnilla kannattaisi myydä"
Quillan KS lähti USA:an.  Kuvankauniina ja vähän "dieselmoottorisena" se on kuin tehty hunter-luokkiin.
Emilia Kerimaa: "Sun pitää osata sun homma ja olla valmis tekemään sen eteen töitä"

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi