Nyt on kansainvälinen järjestötasokin huomannut, että kouluratsastuksessa pitää päästä tasapainossa takaisin satulaan.
Nyt on kansainvälinen järjestötasokin huomannut, että kouluratsastuksessa pitää päästä tasapainossa takaisin satulaan. Kuva: Leena Alerini

Dressagea vai stressagea? Hevosurheilu Ratsastuksen avoin kirje IDRC:lle: Ratkaisu on tuomaroinnissa

Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI aikoo järjestää kokouksen kaikkien sidosryhmiensä kanssa käsitelläkseen kouluratsastukseen vaikuttavia haasteita.
Julkaistu

Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI aikoo järjestää kokouksen kaikkien sidosryhmiensä kanssa käsitelläkseen kouluratsastukseen vaikuttavia haasteita. Kokouksen tavoitteena on luoda strategia lajin kestävyyden, kasvun ja uskottavuuden varmistamiseksi. Mukana ovat kansalliset liitot, urheilijat, toimihenkilöt, järjestäjät, valmentajat ja eläinlääkärit.

Kouluratsastajat ja -valmentajat, eli International Dressage Riders Club ja International Dressage Trainers Club, IDRC ja IDTC, osallistuvat kokoukseen virallisina sidosryhminä ja ovat nyt pyytäneet palautetta sekä jäseniltäänettä laajemmasta kouluratsastusyhteisöstä.

IDRC:n pääsihteeri Klaus Roeserin allekirjoittama pyyntö kommenteille tuli myös Hevosurheilu Ratsastukselle.

________________________________________________

Kommentti:

Me Hevosurheilu Ratsastuksessa näemme, että hyvä systeemi on jo olemassa, se ei vain toimi tällä hetkellä. Siksi dressagesta on tullut stressagea. Stressagessa tilanne näyttää tällä hetkellä siltä, että ei ajatella järkevästi vaan yritetään selvitä henkeä pidätellen seuraavaan päivään ilman minkäänlaista strategiaa, tosiasioita tunnustamatta.

Tiukimmatkaan "nykykouluratsastuksen" kriitikot lajin sisällä eivät ole ehdottaneet esimerkiksi kankikuolainten kieltämistä, vaan niitä on opittava käyttämään. Ennen kuin tullaan näyttämään mitään. Kouluratsastuskilpailut on luotu testaamaan tätä osaamista. Kun testaaminen toimii, se johtaa kyllä oikeaan suuntaan.

Eversti Carde on yksi näistä kriitikoista. Hänen mukaansa ratkaisu on aivan käsillä: kansainväliset kouluratsastussäännöt, pitkälti hänen maanmiehensä kenraali Decarpentryn laatimat, ovat hyvät sellaisena kuin ne ovat. Niitä tulee vain noudattaa. Sanatarkasti.

_________________________________________________

Tässä on vastauksemme:

Jos tuomarityöskentelyn tiukka linjaus olisi, että ratsastusvirheistä, kuten kovasta kuolaintuntumasta eli kovasta kädestä, kielivirheistä ja niin edelleen, rangaistaan ja jos seuraukset vaikkapa liian tiukasta turparemmistä olisivat samanlaiset kuin näkyvästä verestä (bloodrule), eli välitön vihellys pois radalta ja suorituksen eliminointi, negatiivista keskustelua lajista olisi huomattavasti vähemmän. Koska kouluratsastusta esitetään tuomareille, ratkaisu on tuomaroinnissa.

Tulos tai ulos. Tuomareiden on vastattava toiminnastaan. Tuomarointi tarvitsee tiukempaa valvontaa. VAR-videotuomarointi olisi hyvä lisä. Tuomareiden kirjoittamat kommentit (perustelut annetuille pisteille) ratsastajille voisivat olla julkisia.

Tiukka linjaus on saatava tuomareiden koulutuspolkuun, mutta myös jo olemassa oleville se on saatava käytäntöön heti.

Kouluratsastus hyötyisi myös siitä, että ainakin viiden ja useamman tuomarin kokoonpanossa paras ja huonoin tulos jätetään automaattisesti pois.

Vuosikokous hyväksyy uudet säännöt marraskuussa

Kyseinen kouluratsastus-kokous pidetään 1.10. Se ei ole avoin medialle, sillä FEI "toivoo vapaata ideointia ja keskustelua ilman sitä vaikutusta, mikä median läsnäololla saattaisi olla". Mikäli kokouksessa päädyttäisiin sääntömuutoksiin, niiden on ehdittävä myös kansallisille liitoille hyväksyttäväksi ennen FEI:n marraskuun vuosikokousta.

FEI:n syksyn ohjelmassa on laatia viimeinen versio sääntömuutoksista 16.10. Tätä on edeltänyt kaikille jäsenliitoille, kuten vaikkapa SRL:lle 21.8. lähetetty pyyntö käydä 8 viikossa läpi sääntöjen työversio.

Säännöt hyväksytään FEI:n vuosikokouksessa 12.11.2024.

Päivitys 4.9. klo 17.30 lisätty tietoa viimeiseen kappaleeseen FEI:n antaman viime hetken tiedon pohjalta.

Parhaillekin sattuu. Dalera kävi kierroksilla olympialaisten palkintojenjaossa.
Parhaillekin sattuu. Dalera kävi kierroksilla olympialaisten palkintojenjaossa. Kuva: Leena Alerini
Nyt on kansainvälinen järjestötasokin huomannut, että kouluratsastuksessa pitää päästä tasapainossa takaisin satulaan.
FEI:n koulukomitean jäsen Frederico Pinteus Woikoskella: "Me tarvitsemme avointa, faktoihin perustuvaa keskustelua"
Nyt on kansainvälinen järjestötasokin huomannut, että kouluratsastuksessa pitää päästä tasapainossa takaisin satulaan.
FEI:n Ingmar de Vos: "Kaikki eivät ehkä ymmärrä, kuinka kriittisessä vaiheessa ratsastusurheilu tällä hetkellä on"
Nyt on kansainvälinen järjestötasokin huomannut, että kouluratsastuksessa pitää päästä tasapainossa takaisin satulaan.
Eversti Carden kotona Saumurissa: "Mitä hyötyä on kilparatsastuksesta?"
Nyt on kansainvälinen järjestötasokin huomannut, että kouluratsastuksessa pitää päästä tasapainossa takaisin satulaan.
"Code of points olisi hyvä ratkaisu", sanoo Kyra Kyrklund, joka toivoo kouluratsastukseen yhtä objektiivista arvostelusysteemiä kuin taitoluistelussa

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi