Jäsenseura haluaa tietää, miten SRL varmistaa lasten oikeuksien toteutumisen ratsastuksessa.
Jäsenseura haluaa tietää, miten SRL varmistaa lasten oikeuksien toteutumisen ratsastuksessa.Kuvituskuva: Miia Lahtinen

Operantit ratsastajat ry lähestyi SRL:ää: "Eläinten kaltoinkohtelun näkeminen, saati tekemään joutuminen on järkyttävää lapsille ja nuorille"

Seura Operantit ratsastajat ry on lähettänyt selvityspyynnön Suomen Ratsastajanliitolle.

Seura Operantit Ratsastajat ry on lähettänyt selvityspyynnön Suomen Ratsastajanliitolle. Siinä kysytään, miten SRL aikoo konkreettisesti varmistaa, että YK:n lasten oikeuksien sopimuksen mukainen oikeus olla altistumatta väkivallalle toteutuu hevosharrastuksessa ja kilpailuissa mukana olevilla lapsille.

Suomen Ratsastajanliiton hallitus käsitteli selvityspyyntöä kokouksessaan 16.5. Liiton hallitus kävi Operanttien ratsastajien kirjeestä keskustelun ja päätti jatkotoimenpiteenä kuulla asiantuntijoita pyydettyjen asioiden selvittämiseksi.

SRL on ollut vuodesta 2021 alkaen mukana tukemassa Älä riko urheilua -kampanjaa, joka on osa Ihmisoikeusliiton laajempaa työtä urheilun ihmisoikeuksiin ja lasten oikeuksiin liittyen.

Operantit Ratsastajat ry, hallitus

Teija Uurinmäki

Minna Tallberg

Susanna Gustafsson

Marja Bergström

Anni Hast

Sari Autelo

Operanttien ratsastajien 13.5.2024 lähettämä selvityspyyntö Suomen ratsastajainliiton hallitukselle:

YK:n lasten oikeuksien sopimukseen tehtiin vuonna 2023 lisäys, joka vahvistaa lapsen oikeuden olla kokematta fyysistä ja/tai henkistä väkivaltaa sekä olla altistumatta kaikenlaiselle väkivallalle, mukaan lukien eläimiin kohdistuva väkivalta. Suomi on allekirjoittanut sopimuksen ja on siihen lakitasolla sitoutunut.

Aikuisilla on vastuu varmistaa, ettei lapsi tai nuori harrastuksessaan joudu näkemään tai itse toteuttamaan eläimen kaltoinkohtelua. Lasta ja nuorta tulee ohjata kunnioittamaan ja ylläpitämään eläinten hyvinvointia ja samalla auttaa hänen omaa eettistä ja henkistä kasvuaan.

Eläinten kaltoinkohtelun näkeminen, saati tekemään joutuminen on järkyttävää lapsille ja nuorille. Osaa se järkyttää, ja osalla saattaa lapsuudessa ja nuoruudessa heikommin toimiva impulssikontrolli johtaa eläimen huonoon kohteluun turhautumis- tai suuttumistilanteessa. Ratsastuksen opettajilla, valmentajilla ja ratsastusyhteisön kaikilla aikuisilla on iso merkitys siinä, kuinka he ohjaavat lapsia ja nuoria kunnioittamaan ja ylläpitämään eläinten hyvinvointia.

Miten lapsi kykenee erottamaan apujenkäytön ja väkivallan hevosta kohtaan, kun raja on tällä hetkellä epäselvä tuomareille ja toimihenkilöillekin ja hevosta on sallittua lyödä raipalla ja potkia jopa kilpailusuorituksen aikanakin?

Pyydämme Suomen Ratsastajainliiton hallitukselta selvitystä siitä, millaisin konkreettisin toimenpitein liitto aikoo tulevaisuudessa varmistaa, että YK:n lasten oikeuksien sopimuksen mukainen oikeus olla altistumatta väkivallalle toteutuu hevosharrastuksessa ja kilpailuissa mukana oleville lapsille.

Operantit Ratsastajat ry:n hallitus

Asiantuntijana on toiminut lastenpsykiatrian professori Kaija Puura Tampereen yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

“Children must be protected from all forms of physical and psychological violence and from exposure to violence, such as domestic violence or violence inflicted on animals.”

(United Nations Committee on the Rights of the Child CRC/C/GC/26: General comment No. 26 (2023) on children’s rights and the environment with a special focus on climate change)

Päivitys 18.5. Korjattu ajan tasalle tieto seuran hallituksen jäsenistä.

Jäsenseura haluaa tietää, miten SRL varmistaa lasten oikeuksien toteutumisen ratsastuksessa.
Piude Myrskog: "Hevosen hyvinvointi on etusijalla" – Näin suomalaisstewardi valmistautuu olympialaisiin
Jäsenseura haluaa tietää, miten SRL varmistaa lasten oikeuksien toteutumisen ratsastuksessa.
Tähänkö on tultu? Poliisit turvaamaan Ruotsin kouluratsastuksen mestaruuskilpailut
Jäsenseura haluaa tietää, miten SRL varmistaa lasten oikeuksien toteutumisen ratsastuksessa.
Kansainvälinen kouluratsastusjohto: "Meidän täytyy olla parempia ja toimia hevosen puolesta"
Jäsenseura haluaa tietää, miten SRL varmistaa lasten oikeuksien toteutumisen ratsastuksessa.
"Code of points olisi hyvä ratkaisu", sanoo Kyra Kyrklund, joka toivoo kouluratsastukseen yhtä objektiivista arvostelusysteemiä kuin taitoluistelussa

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi