Back on Track EQ3 Lynx, koko S, valmistuserä: 10/2019 on yksi seitsemästä kypärästä, jotka vedetään pois markkinoilta.
Back on Track EQ3 Lynx, koko S, valmistuserä: 10/2019 on yksi seitsemästä kypärästä, jotka vedetään pois markkinoilta.Kuva: Tukes

Seitsemän ratsastuskypärää Tukesin vaarallisten tuotteiden listalle – kypärät poistetaan markkinoilta

Useissa ratsastuskypärissä on havaittu turvallisuuspuutteita.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes asetti tiistaina 16.1. yhteensä seitsemän ratsastuskypärää vaarallisten tuotteiden listalle. Viisi kypärää poistetaan markkinoilta, kahden osalta kyseessä on palautusmenettely, eli takaisinveto, jota voidaan pitää vakavampana toimenpiteenä.

USG Comfort Training, erä 20/249, malli Z13, Casco Nori Hufeisen, koko xs, Hansbp Hs Vision Tech tulee poistaa käytöstä välittömästi ja palauttaa ostopaikkaan.

Veljeksen Wahlsten Oy:n maahantuoma Cascon kypärä ei täyttänyt iskunvaimennukselle asetetuttuja vaatimuksia. Koska iskunvaimennukselle asetetut raja-arvot ylittyivät useasti ja mukana oli huomattavia ylityksiä, kypärä ei suojaa vakavalta aivovammalta iskun osuessa päähän.

Myöskään USG:n kypärä ei täyttänyt iskunvaimennukselle asetettuja vaatimuksia. Lisäksi kypärä ei täyttänyt läpäisynkestävyyden vaatimuksia, mikä tarkoittaa sitä, että terävä objekti voi läpäistä kypärän aiheuttaen vakavan aivovamman.

USG:n maahantuoja Hankkija ilmoitti takaisinvedosta jo vuoden 2023 lopussa. Yrityksen mukaan puutteellisia kypäriä on ollut myynnissä Hankkijalla 11.1.2021–8.9.2023.

Juttu jatkuu linkin ja kuvien jälkeen.

Back on Track EQ3 Lynx, koko S, valmistuserä: 10/2019 on yksi seitsemästä kypärästä, jotka vedetään pois markkinoilta.
Takaisinveto: USG-merkkisessä kypärässä turvallisuuspuute
USG Ratsastuskypärä Comfort Training, erä 20/429, on poistettava käytöstä välittömästi.
USG Ratsastuskypärä Comfort Training, erä 20/429, on poistettava käytöstä välittömästi.Kuva: Tukes
Casco Nori Hufeisen xs-koon kypärässä on havaittu vakavia puutteita.
Casco Nori Hufeisen xs-koon kypärässä on havaittu vakavia puutteita.Kuva: Tukes.

Markkinoilta poisto koskettaa seuraavia kypäriä: Horze Ashely lasten ratsastuskypärä, malli K35S, Back on Track EQ3 Lynx, koko S, valmistuserä 10/2019, Equitare Hile, Silhouette ja HKM Carbon art -ratsastuskypärä.

Horzen kypärästä todetaan, että kypärän iskunvaimennukselle asetetut vaatimukset ylittyivät lievästi yhden yksittäisen tuloksen osalta. Myöskään tuotetta koskevaa tuotteen tavaramerkille / tavaramerkin haltijalle myönnettyä rinnakkaista EY/EU-tyyppitarkastustodistusta ei toimitettu Tukesin nähtäväksi.

Horze Ashley lasten ratsastuskypärä.
Horze Ashley lasten ratsastuskypärä.Kuva: Tukes

Back on Trackin EQ3-R96 ei pysynyt testauksessa testipäässä, kun sen kiinnitysjärjestelmän tehokkuutta tarkasteltiin. Näin kypärä ei välttämättä suojaa onnettomuuden sattuessa.

Lisäksi iskunvaimennukselle asetetut raja-arvot ylittyivät.

Equitare Hile -kypärää puristettaessa aiheutuville muodon muutokselle asetetut rajat ylittyivät niukasti, eikä Tukesille toimitettu EY/EU-tyyppitarkastustodistusta ja vaatimustenmukaisuusvakuutusta.

Equitare Hile -ratsastuskypärä
Equitare Hile -ratsastuskypäräKuva: Tukes

HKM Carbonin ja Hasbo Hs Vision Tech Sihouette -kypärien kohdalla markkinoilta poisto johtuu siitä, että tuotetta koskevaa tuotteen tavaramerkille / tavaramerkin haltijalle myönnettyä rinnakkaista EY/EU-tyyppitarkastustodistusta ei toimitettu Tukesin nähtäväksi.

HKM Carbon art -kypärä.
HKM Carbon art -kypärä.Kuva: Tukes
Stadium Oy:n maahantuoma Hasbo HS Vision Tech Silhouette.
Stadium Oy:n maahantuoma Hasbo HS Vision Tech Silhouette.Kuva: Tukes

Vaarallisettuottet.fi-sivustolle kootaan tuotteita, joiden myyntiä viranomaiset tai yritykset ovat rajoittaneet.

Palautusmenettely tarkoittaa sitä, että tuotteesta vastuussa olevan yrityksen pitää lopettaa tuotteen myynti ja muun luovuttaminen joko pysyvästi tai siihen asti, kunnes tuotteissa oleva puute on korjattu. Lisäksi yrityksen pitää ryhtyä toimenpiteisiin, joilla sekä jälleenmyyjillä että kuluttajilla tai muilla loppukäyttäjillä olevat tuotteet saadaan kerätyksi pois.

Tuotteessa on vakavia turvallisuuspuutteita, jotka voivat aiheuttaa käyttäjälle vakavan riskin ja jotka edellyttävät nopeita korjaavia toimia. Tämän vuoksi tuotteet on pyrittävä keräämään mahdollisimman tehokkaasti takaisin kuluttajilta ja muilta loppukäyttäjiltä.

Markkinoilta poisto tarkoittaa sitä, että Tukes on antanut päätöksen, joka velvoittaa yritystä lopettamaan tuotteen myynnin ja keräämään jälleenmyyjillä olevat tuotteet pois.

Tuotteessa on havaittu huomattavia turvallisuuspuutteita tai tuote on muuten merkittävästi vaatimusten vastainen.

Päivitetty kauttaaltaan 16.1. kello 13:58 ja 14.36: Lisätty ensin tieto, että vaarallisten tuotteiden listalle on tullut kolmen kypärän sijaan viisi kypärää ja päivitetty tekstiä uusilla tiedoilla. Myöhemmin kypärien määrä nousi seitsemään.

Back on Track EQ3 Lynx, koko S, valmistuserä: 10/2019 on yksi seitsemästä kypärästä, jotka vedetään pois markkinoilta.
Tukes testasi: Uusi sylinterikuolain kestää jopa 5000 kilon painon, mutta kulunut ja likaantunut kuolain sisältää riskin - "Älä anna hevosen syödä kuolaimet suussa"
Back on Track EQ3 Lynx, koko S, valmistuserä: 10/2019 on yksi seitsemästä kypärästä, jotka vedetään pois markkinoilta.
Tukes: Jalustinhihnat vaarallisten tuotteiden listalla – toimi näin, jos omistat kyseisen tuotteen
Back on Track EQ3 Lynx, koko S, valmistuserä: 10/2019 on yksi seitsemästä kypärästä, jotka vedetään pois markkinoilta.
Tukes ratsastuksen onnettomuuksista: Ylivoimaisesti yleisin loukkaantumistapa on putoaminen hevosen selästä

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi