Hevosten hyvinvointiasioiden priorisoinnista ei tahdota päästä yhteisymmärrykseen.  Kuva: Ada Pykäläniemi
Hevosenpito

SRL:n epäviralliseksi luulema hyvinvointikeskustelu päätyi suoraan asetusluonnokseen ja herättää hämmennystä lajiliiton verkkosivuilla

Leena Alerini

Tämä artikkeli on uusi, korjattu versio tiistaina 17.6. ilmestyneestä, ja sisältää myös hieman uutta. Oikaistut osiot on lueteltu tekstin lopussa.

Viime viikolla uutisoitiin, että SRL ja Suomen Hippos ovat lähettäneet MMM:ään omat lausuntonsa hevosten hyvinvointiasetuksesta, joiden punaisena lankana on, että kyseinen asetusluonnos koetaan liian rajoittavaksi ja tarpeettoman yksityiskohtaiseksi.

Nyt on käynyt kuitenkin ilmi, että tämä hevosalan mielestä lisätyötä kaipaava asetusluonnos on hyvin pitkälti sisällöltään sama kuin Suomen Ratsastajainliiton verkkosivuilla kohdassa "koulutus", luettavissa oleva kirjoitus "hevosten hyvinvointityöryhmän vastauksia hevosen hyvinvointiasetuksen valmistelussa".

Hevosihmisiä keskusteluttaa nyt se, onko kyseinen kirjoitus SRL:n kanta, koska se on SRL:n sivuilla.

Mistä tässä on kyse, toiminnanjohtaja Jukka Koivisto?

"Kyse on siitä, että loka-marraskuussa ministeriö lähetti järjestöille pyynnön epävirallisista kommenteista hevosen hyvinvointiin liittyen. Silloin meille ei paljastettu, että missä vaiheessa asetuksen valmistelu on, vaan korostettiin sitä, että tämä on epävirallinen prosessi, jossa halutaan kerätä tietoa ja näkemyksiä etukäteen", Koivisto kertoo.

Kun SRL ryhtyi valmistelemaan vastauksiaan, työryhmän jäsen Minna Tallberg oli yhteydessä lainvalmistelijaan ja keskusteli MMM:n valmistelevan virkamiehen Kirsti Huovisen kanssa. Tätä ennen hevosen hyvinvointityöryhmään oli kahdelta ryhmän jäseneltä saatu vinkki siitä, että ministeriössä odotettaisiin myös hevosen hyvinvointityöryhmän vastauksia kysymyksiin.

Näiden keskustelujen seurauksena SRL:ään välittyi Koiviston mukaan MMM:n toive siitä, että liiton vastauksissa näkyisi myös hevosen hyvinvointityöryhmän vastaukset kysymyksiin.

Kirsti Huovinen kuitenkin täsmensi Hevosurheilu Ratsastukselle, että ministeriöstä ei tällaista lisäpyyntöä SRL:lle ole lähetetty.

Hyvinvointityöryhmän vastaukset liitettiin SRL:n hallituksen sähköpostivastauksiin. Mainittuja hallituksen vastauksia ei ole erikseen julkaistu missään juuri siksi, että ne miellettiin epäviralliseksi valmisteluksi.

Sekaannuksen aiheuttaa se, että vaikka SRL:n hallituksen vastauksia ei ole julkaistu missään, hyvinvointityöryhmän vastaukset näkyvät SRL:n verkkosivuilla tälläkin hetkellä. "Hyvinvointityöryhmä on ne läpinäkyvyyden nimissä verkossa julkaissut", Koivisto kuittaa.

Koivisto sanoo tietävänsä, että kyseisessä ryhmässä on oltu monista asioista eri mieltä kuin SRL:n hallitus ja valmistelijat. Ryhmän näkemykset eivät päätyneet SRL:n viralliseen lausuntoon.

"Siellä on erilaisia näkemyksiä aktivismin ja kiireellisyyden tarpeellisuudesta. Ja tämä on johtanut nyt ilmeisesti myös yhden jäsenen eroon ryhmästä", Koivisto toteaa.

Tallberg on kertonut eroamisestaan työryhmästä omilla somesivuillaan.

Työryhmässä mukana -otsikon alla on tämä nimilista
Liisa Harmo, pj
Kati White
Tiina Seppälä
Heli Hyytiäinen
Anna-Mari Olbricht
Tiina Harrinkari
Salla Varenti
Sonja Koski
Minna Tallberg
Kristiina Tarkkala
sihteeri Kati Hurme.

Koivisto toteaa ymmärtävänsä, että hevosen hyvinvointityöryhmässä "halutaan ehkä ajatella niin, että heillä olisi etuoikeus ajatella asioita vain hevosen hyvinvoinnin kannalta".

"Mutta meidän täytyy lajiliitossa ajatella isompaa kuvaa ja sitä, mikä vaikutus asetuksella on paitsi hevosen hyvinvointiin, myös hevosalan yrittäjiin, harrastajiin ja kilpailijoihin."

Hevosurheilu Ratsastus ei ole useista yrityksistä huolimatta ole toistaiseksi tavoittanut hyvinvointityöryhmän puheenjohtajaa Liisa Harmoa, joten tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka laajasti työryhmä on seissyt verkossa julkaistujen vastausten kannalla, tai edes tiennyt niitä lähetetyn.

(Harmo tavoitettiin 19.6., haastattelun voit lukea kappeleen lopussa olevasta linkistä, toimituksen huomautus)

Hyvinvointityöryhmän jäsen Salla Varenti toteaa kuitenkin hämmentyneenä, että hän ei ole ollut ennen eilistä (sunnuntaita 16.6.) tietoinen siitä, että ainakaan hänen nimissään olisi kirjoitettu saati lähetetty ministeriöön tällaisia ehdotuksia, joiden kannalla hän ei ole. "Hevosalan yrityksien toimintaedellytykset ovat uhattuna asetukseen sisäänleivottujen kustannusvaikutusten takia, joten asetus on syytä ottaa uuteen tarkasteluun. Hevosten hyvinvointi paranee vain niin, että sitä mietitään yhdessä - alan ihmiset ja hyvinvointi-ihmisiksi itsensä mieltävät ihmiset kaikki saman pöydän ääressä", Varenti toteaa.

Seura ja harraste-eläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta keskusteli aiheista jo vuosi sitten - Tallberg uusi varajäsen

Jo elokuussa 2023 seura- ja harraste-eläinten neuvottelukunta keskusteli asetusluonnokseen nyttemmin päätyneistä keskeisistä asioista: siitä, pitäisikö säätää maksimiaika sille, kuinka kauan hevonen voi olla ilman karkearehua, ja pitäisikö tarhassakin tietyin edellytyksin olla jatkuvasti vettä tarjolla. Neuvottelukunta totesi, että myös lajitoverin seurasta, karsinan koosta ja vähimmäispito-olosuhteista tullaan säätämään tarkemmin ja että avien ja kuntien eläinlääkäreille tehdyn kyselyn perusteella hevosten hyvinvointia vaarantavat mm. kuraiset, lantaiset ja liian pienet tarhat, liian pienet karsinat, stressiperäiset sairaudet, säänsuojan puute sekä liiallinen sisällä seisottaminen.

Kirsti Huovinen on ollut kokouksissa paikalle kutsuttuna.

Tallberg on tullut valituksi neuvottelukuntaan varajäseneksi seuraavalle kolmivuotiskaudelle.

Kyseisen työryhmän kokouksissa hevosalaa on aiemmin edustanut Suomen Hippoksen entinen eläinlääkäri Martti Tala.

Toukokuussa 2024 valitut uudet jäsenet (varajäsen sulkeissa):

Puheenjohtaja: Laura Hänninen, dosentti, Helsingin yliopisto

Varapuheenjohtaja: Taru Säteri, eläinsuojelutoimija, rakennustekniikan insinööri

Koiratoiminta: Kimmo Mustonen, Suomen Kennelliiton hallituksen jäsen (Molli Nyman, Suomen koirankasvattajat SuKoKa ry:n puheenjohtaja) Kissatoiminta: Riikka Turpeinen, Suomen Kissaliiton puheenjohtaja (Mari Tienhaara, eläinlääkäri)

Hevostoiminta: Susanna Mäki, Suomen Hippoksen eläinlääkäriasiantuntija (Minna Tallberg, hevosten kouluttaja ja kirjailija).

Päivitys 18.6. klo 16.10. Oikaistu alla olevia kohtia:

Oikaisu: Toisaalta kyseinen teksti ei ole päätynyt SRL:n viime viikolla julkaiseman virallisen lausunnon pohjaksi. Myös yksi henkilö hevosten hyvinvointityöryhmässä on eronnut. (Virheellinen versio: Toisaalta myös ainakin yksi henkilö hevosten hyvinvointityöryhmässä on pahoittanut mielensä ja eronnut siksi, että kyseinen teksti ei ole päätynyt SRL:n viime viikolla julkaiseman virallisen lausunnon pohjaksi.)

Oikaisu: kuinka laajasti työryhmä on seissyt verkossa julkaistujen vastausten kannalla. (Virheellinen versio: kuinka laajasti työryhmä on seissyt Tallbergin näkemysten kannalla)

Oikaisu: Kirsti Huovinen täsmensi Hevosurheilu Ratsastukselle, että ministeriöstä ei ole lähetetty SRL:lle lisäpyyntöä hyvinvointityöryhmän vastauksiin liittyen, kuten tekstissä alunperin oli virheellisesti mainittu.

Vaihdettu sana lisäpyyntö sanaan toive Jukka Koiviston kommentin alla olevaan kappaleeseen.

19.6. klo 11.20 poistettu lause "Tämän tiedon välitti Tallberg." kappaleesta, joka alkaa "Kun SRL alkoi valmistella".

20.6. klo 13.40 lisätty lause "Tätä ennen hevosen hyvinvointityöryhmään oli kahdelta ryhmän jäseneltä saatu vinkki siitä, että ministeriössä odotettaisiin myös hevosen hyvinvointityöryhmän vastauksia kysymyksiin."

27.6. klo 17 lisätty tieto tekstiin, että kaksi päivää myöhemmin Harmo tavoitettiin, sekä linkki juttuun.

Hevosurheilu Ratsastus pahoittelee virheitä